ZWARTSLUIS ONDER ZEIL      Dé plek met Hemelvaart

Zwartsluis onder Zeil

De Stichting Zwartsluis onder Zeil nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de zevende editie van Zwartsluis onder Zeil, de tweejaarlijkse tegenhanger van de Nationale Sleepbootdagen tijdens het Hemelvaartweekend van 2023. Zwartsluis onder Zeil is een knipoog naar het verleden, waarin schippers zeilend hun brood verdienden met transport over water en in Zwartsluis hun goederen opsloegen of verhandelden. De Staphorstersluis en de Kolksluis waren destijds dan ook van uitzonderlijk belang voor het vervoer vanuit de binnenwateren naar het open water van de Zuiderzee.

Dé plek met Hemelvaart

Daarom opent Zwartsluis zijn sluisdeuren ook dit jaar weer voor de ronde- en platbodemjachten in het weekend van Hemelvaart met als middelpunt onze eigen trots en Nationaal Varend Monument, de ‘Zwartsluizer Botter ZS13’. 

Vanuit alle windstreken arriveren op woensdag 17 mei 2023 mei de schepen in de sfeervolle havenkolk van Zwartsluis. Daar worden ze welkom geheten door de ZS13, de oudste nog varende botter van Nederland. Burgemeester Bilder van Zwartewaterland opent een dag later, op Hemelsvaartsdag, het evenement officieel. Hij ziet dan tientallen ronde- en platbodemjachten van de VSRP (Vereniging van Vrienden van het Stamboek Ronde & Platbodemjachten) en de SKVR (Schipperskring Kooyman&de Vries en Van Rijnsoever). De dagen daarna doen ze onder meer mee aan zeilwedstrijden (het match racen). Bezoekers kunnen uiteraard ook rondvaarten maken.

 

Programma

Buiten de schepen om zijn er ook veel klassieke auto’s aanwezig in Zwartsluis op Hemelvaartsdag. De leden van de Historische Automobiel Vereniging HAV maken een rondrit door de omgeving. Uiteraard is er een uitgebreid omlijstend programma in het centrum van Zwartsluis. Op vrijdag 19 mei is er de zogenoemde Kidsdag met in de ochtend de kinderrommelmarkt en in de middag demonstraties van de plaatselijke (sport)verenigingen. Ook is er deze dag veel live muziek aan de Handelskade, het festivalterrein, met als afsluiter de feestelijke Nacht van Zwartsluis. Op zaterdag 20 mei 2023 is er een grote braderie in het dorp. Klik hier voor de inschrijving: https://thomas09.nl/event/20-mei-2023-zwartsluis-onder-zeil-nieuw/

Hoogtepunt van de zaterdag is ongetwijfeld ook het traditionele Admiraalzeilen. Zwartsluis onder Zeil wordt op zondag afgesloten met een openlucht kerkdienst vanaf het water. De voorganger leidt de dienst vanaf de voorplecht van de ZS13. 

U ziet, Zwartsluis leeft een aantal dagen heftig, maar er is ook plaats voor bezinning. Wij heten u van harte welkom deze dagen! 

Roel Schurink, voorzitter Stichting Zwartsluis onder Zeil

 

Sponsoren


Programma

Programma uitgelicht

   PROGRAMMAKRANT

Het is weer zover! Een nieuwe editie van Zwartsluis onder Zeil. Een evenement dat Zwartsluis voor een aantal dagen tot een bruisende plaats met heel veel bezoekers maakt. Download hier de krant met alle info omtrent het evenement.

   WELKOM

Woensdag melden de meeste schepen zich in de sfeervolle Havenkolk. Tegen de avond liggen vele schepen afgemeerd aan de Handelskade en worden de opvarenden bij het Botterhuus onthaald op een welkomstborrel.

   BOTTER ZS 13

Geniet van een tocht door de tijd op een prachtig stuk varend erfgoed. Met de Zwartsluizer Botter ZS13, vaart u zo terug naar de vorige eeuw toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was en vissers iedere dag de zeilen hesen.

   BELEEF DE JAREN 30

Ook dit jaar is de HAV (Historische Automobiel Vereniging) weer uitgenodigd, met auto's uit de periode van 1930 tot 1970. Te bezichtigen aan de Handelskade van 10.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 17.00 uur.

   FRIDAY = KIDSDAY!

Vrijdag is gereserveerd voor de kids! We starten om 09.30 uur met de kinderrommelmarkt en aansluitend vanaf 13.00 uur kun je actief meedoen aan diverse activiteiten aan de Handelskade georganiseerd door de verschillende sportverenigingen.

   NACHT VAN ZWARTSLUIS

De nacht van Zwartsluis: een muzikaal evenement op de vrijdagavond. De gezamenlijke horeca brengt vanaf 21.00 uur een afwisselend programma.